#

De ondervloer bij gietvloeren

In dit artikel vind u alle informatie over ondervloeren van gietvloeren. NextFloors helpt u graag verder in het uitzoeken van de ideale gietvloer!

 

De ondervloer bij gietvloeren

Gietvloeren staan bekend om hun moderne uitstraling, duurzaamheid en veelzijdigheid, maar wat veel mensen over het hoofd zien, is de cruciale rol van de ondervloer bij het creëren van een gietvloer. De ondervloer vormt het fundament waarop de gietvloer wordt aangebracht. Het is vergelijkbaar met het leggen van een solide basis voor een huis; als de ondervloer niet goed is voorbereid, kunnen er problemen ontstaan met de gietvloer zelf. Daarom is het van belang om aandacht te besteden aan de ondervloer bij de installatie van een gietvloer.

 

De rol van de ondervloer bij gietvloeren

Egalisatie van de ondervloer: Een van de belangrijkste functies van de ondervloer is om eventuele oneffenheden en onregelmatigheden in de bestaande vloer te egaliseren. Dit zorgt voor een glad oppervlak waarop de gietvloer gelijkmatig kan worden aangebracht. Zelfs kleine oneffenheden kunnen anders leiden tot lichte aftekeningen in de gietvloer.

 

Hechting en stabiliteit: De ondervloer dient als het hechtoppervlak voor de gietvloer. Het is essentieel dat de ondervloer voldoende hechting en stabiliteit biedt, zodat de gietvloer goed kan hechten en niet loslaat. Dit is vooral belangrijk in ruimtes met veel verkeer.

 

Vochtniveaus reguleren: De ondervloer moet ook in staat zijn om vocht te reguleren. Te veel vocht kan leiden tot problemen zoals schimmelgroei en delaminatie van de gietvloer. Een goede ondervloer helpt om vochtproblemen te voorkomen. Een vochtniveau mag bij NextFloors nooit hoger zijn dan 2,5%. Wanneer het vochtniveau hoger is ontstaat er osmose, dit zijn bobbels en plaatsvorming in de gietvloer.


 

Verschillende soorten ondervloeren voor gietvloeren

Er zijn verschillende soorten ondervloeren die geschikt zijn voor gietvloeren, afhankelijk van de situatie en de behoeften van de ruimte:

 

  • Cementgebonden ondervloer: Dit type ondervloer bestaat uit cement en wordt vaak gebruikt voor gietvloeren. Het biedt uitstekende stabiliteit en hechting, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het volledig is uitgehard voordat de gietvloer wordt aangebracht.

 

  • Houten balken in de ondervloer: Bij dit type ondervloer worden houten balken gebruikt, hierop worden multiplex of triplex platen vastgemaakt. Deze worden om de 10 centimeter geschroefd met stalen roestvrije schroeven.


 

De voorbereiding van de ondervloer

Het voorbereiden van de ondervloer is een belangrijke stap in het installatieproces van een gietvloer. Dit omvat het grondig reinigen van de ondervloer, het repareren van eventuele scheuren of beschadigingen en het aanbrengen van een geschikte primer om de hechting van de gietvloer te garanderen.

 

Het is essentieel om dit werk aan professionals over te laten, omdat een onjuiste voorbereiding van de ondervloer kan leiden tot problemen met de gietvloer, zoals scheuren en het loslaten van de gietvloer.