#

Gietvloer en tegels

In dit artikel vind u alle informatie over gietvloeren en tegels. NextFloors helpt u graag verder in het uitzoeken van de ideale gietvloer!

 

Gietvloeren en tegels

In de wereld van vloerbekleding zijn gietvloeren en tegels twee prominente keuzes voor zowel woningen als commerciële ruimtes. Wat veel mensen echter niet realiseren is dat deze twee materialen soms kunnen samensmelten. Dit gebeurt vooral wanneer men overweegt een gietvloer aan te brengen over een bestaande tegelvloer.

 

Gietvloer over bestaande tegelvloer

Het aanbrengen van een gietvloer over een bestaande tegelvloer is zeker mogelijk, mits de tegelvloer goed vast zit en geen losse stukken heeft. Het belangrijkste hierbij is dat de ondergrond helemaal vlak is. De ondervloer wordt vlak gemaakt door het egaliseren, de dikte van het egaliseren wordt bepaald door de staat van de ondervloer. Wanneer deze ondervloer bijvoorbeeld veel voegen en oneffenheden bevatten.

Deze aanpak biedt de mogelijkheid om de bestaande tegelvloer te behouden terwijl men geniet van de voordelen en uitstraling van een gietvloer.

 

Gietvloeren en vloerverwarming

Wanneer men het heeft over vloerverwarming in combinatie met gietvloeren, komen er enkele specifieke overwegingen naar voren. Een gietvloer kan naadloos worden aangebracht over een tegelvloer met vloerverwarming wanneer de ondervloer geëgaliseerd is. Sterker nog, gietvloeren zijn vaak betere geleiders van warmte dan veel andere vloermaterialen. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van nieuwe tegels over een bestaande tegelvloer met vloerverwarming, hoewel het belangrijk is om te onthouden dat dit enige invloed kan hebben op de warmteoverdracht.

 

De dikte van een gietvloer

Wat de dikte en structuur betreft, is het goed om te weten dat de dikte van een gietvloer over tegels meestal 6 tot 9 millimeter bedraagt. Dit kan echter variëren, afhankelijk van het type gietvloer en de staat van de onderliggende tegels. Daarnaast kunnen zowel een gietvloer als een houten vloer over plavuizen worden aangebracht, mits deze plavuizen stevig en zonder losse delen zijn bevestigd. Gemiddeld is een gietvloer zelf 3 tot 4 millimeter dik en voor het egaliseren komt er meestal nog 3 tot 5 millimeter bij.

 

Esthetisch gezien kunnen degenen die de uitstraling van beton waarderen maar reeds over een tegelvloer beschikken, overwegen om voor een betonlook gietvloer te gaan. De keuze tussen een gietvloer en tegels hangt sterk af van de persoonlijke voorkeuren, budget en praktische overwegingen.

 

Voor wie een bestaande tegelvloer wil verfraaien of beschermen, zijn er speciale coatings beschikbaar, zoals de epoxy coating, die de tegelvloer een vernieuwd uiterlijk kan geven. In vochtige ruimtes zoals de badkamer, kan een waterdichte coating over tegels helpen de vloer te beschermen tegen vocht. Een epoxy gietvloer kan bovendien een moderne en strakke uitstraling geven aan een doucheruimte.

 

Renovatie zonder breken

Bij renovaties, vooral als er vloerverwarming in het spel is, zijn er technieken waarmee de vloerverwarming kan worden gerenoveerd zonder de bestaande vloer te moeten breken. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor diegenen die hun verwarmingssysteem willen updaten zonder ingrijpende verbouwingen. De vloerverwarming wordt dan in de bestaande tegels gefreesd, hier overheen wordt de ondervloer geëgaliseerd. Tot slot wordt die gietvloer gelegd over de ondervloer. 

Zowel gietvloeren als tegels bieden elk hun unieke voordelen. Door een gietvloer over een bestaande tegelvloer te overwegen, kan men echter een harmonieuze balans vinden tussen deze twee populaire vloeropties.